пʼятниця, 9 жовтня 2015 р.

БРУДНІ ТЕХНОЛОГІЇ В МЕДОВОМУ БІЗНЕСІ

 Що штовхає виробників меду застосовувати брудні технології, а саме: продавати неякісний, несправжній мед? І головне, як не натрапити на такого продавця? Ми розкажемо вам всю правду про  "нечистих на руку" бджолярів.  

Чимало українців хочуть купувати рідкий мед, як наче його щойно викачали з вулика. Влітку, починаючи із липня - такий мед знайти не складно. Адже саме тоді пасічники роблять перші викачки меду. Мед, котрий щойно забрали з вулика, і справді розтікається.

АЛЕ, УВАГА!  Чим якісніший мед, тим він швидше кристалізується. 

НЕЗРІЛИЙ МЕД - НЕ ДРІБНІ ХИТРОЩІ
Наприклад, забрусний мед, що є найякіснішим, може кристалізуватися вже увечері, якщо його з вулика забрали зранку. Липовий мед кристалізується протягом перших двох тижнів. Якщо вам розповідають, що він пів року в рідкому стані, в таких продавців краще не купувати. Адже те, що вам пропонують, може бути двох варіантів. 

Перший - вам продають незрілий мед. Якщо простими словами - то бджола його просто не встигла приготувати належним чином. Якщо привести аналогію - то це коли вам продавець приготував і продав чашку чаю, а заварки в чашку не поклав, лише води налив. Такий мед швидко псується, є неякісним, в ньому мало корисного. 

Другий варіант - бджолам у вулик додають цукор. Тоді комахи переробляють цукор на субстанцію, схожу ззовні на мед. АЛЕ - ЦЕ НЕ МЕД у повному розуміння слова, а сироп із запахом квітів. Такий "сиропо-мед" дуже схожий ззовні на справжній мед, і на смак відрізнити неможливо. В такому випадку виходить, що ви купуєте цукор за ціною меду. Даєте від застуди своїй дитині, але цей "сиропо-мед" не допомагає. Бо там немає тих корисних речовин і вітамінів, лізиму, зокрема,  що є у справжньому медові.
І головне "сиропо-мед" не кристалізується, як мед справжній. Він так і залишиться рідким, або може кристалізуватися неоднорідною масою, от як на фото.

АКАЦІЄВИЙ МЕД - СОЛОДКА ІЛЮЗІЯ

Якщо вже заговорили про "сиропо-мед", то найбільше фальсифікату серед улюбленого меду киян - акацієвого. Щоб отримати справжній мед акації, потрібно вулики відвезти туди, де квітнуть ці дерева. А це витрати на транспорт, витрати на завантеження-розвантаження вуликів, витрати на охорону (один вулик разом з бджолосім'єю коштує 1000 - 1500 грн.). Тому недобросовісні пасічники забирають з вулика недозрілий мед світлого кольору, і продають його як акацієвий. Нагадую, недозрілий мед за якістю гірший, ніж витриманий мед. А також тут працює технологія - загодував бджіл цукром, викачав світлу рудку субстанцію, і на продаж. 

Так само роблять лавандовий мед - у вулики додають ефірну олію лаванди та цукор - бджоли переробляють на солодку субстанцію, схожу на мед. Але цей сироп немає нічого спільного з медом.

Вартість справжнього лавандового, або акацієвого меду - 200 грн за літр, а не 90, як пропонують продавці на ринку.  Але сьогодні українці не готові платити дві сотні за літр мед, тому "Брудні технології" підміни меду дуже популярні.

ЯК ВБИВАЮТЬ МЕД?

Через вимоги ринку будь-що отримати рідкий мед, бджолярі вдаються до хитрощів - ставлять мед на сонце, і він стає рідким. Але під час цього процесу сонце вбиває корисні речовини, що є в медові. 
Крім того, нині спеціалізовані магазини пропонують бджолярам придбати
розігрівачі для меду, вони працюють за принципом термоса. Розігрівають мед до 40 С, за такої температури начебто мед не втрачає в якості. Давайте припинимо вірити в казки, структуру меду зруйнували. Він не став зовсім поганим. Але, скажімо, не таким корисним, як був до цього.


І найгірше - є народні умільці, котрі мед розтоплюють аби-як, і навіть не зважають на правило не нагрівати мед більше ніж на 40 градусів. Якщо натрапите на таких продавців - то ваш мед - це фактично мертвий мед (як би жахливо це не звучало).

ОПЕРАЦІЯ "АНТИБАБЦЯ"

Друзі, чому багато людей свято вірять в те, що мед у бабці на ринку є справжнім? Звідки  у бабці, що ледве ноги волоче, може бути пасіка? Пасіка, це важка фізична праця. Це постійне перенавчання (так, щоб стати бджолярем, треба вчитись, а потім ще самоосвітою займатися). Як бабця може з цим впоратись? Заради есперименту попросіть у такої літньої жіночки паспорт на пасіку, нехай покаже. Думаю, навряд чи у неї є цей документ.

У кожного бджоляра є паспорт на пасіку. Це не лише вимога контролюючих органів. Мати такий паспорт - це перш за все повага до свого покупця. Адже клієнт має право знати, чи купує мед у посередника (реалізатора), чи безпосередньо у виробника.    

 Про технологію підмішування до меду крейди та муки я чула, але з економічної точки зору не розумію, який від цього зиск продавцям. І як можна домішати в мед ці речовини, щоб вони тоді на зубах не хрустіли.... Дізнаюсь, напишу.

ОТЖЕ:
Американці купують лише мед, що вже кристалізувався, я пропоную

послідувати їх прикладу. 

Не лінуйтеся, купуйте мед лише у перевірених пасічників, просіть документ "паспорт на пасіку". Запитуйте адресу, куди можна приїхати і впевнитись, що пасіка дійсно існує. 

* Натуральний мед з деяких рослин справді не швидко кристалізується - чиста акація, буркун, падєвий мед, та ін. (але ви не змусите бджолу летіти саме на ту квітку, на яку ви вказали). Тому чистих сортів практично не існує. Це - маркетингові ходи.

 "МЕДОВИЙ МІСЯЦЬ" пропонує справжній якісний мед. Замовити його можна за контактами, вказаними в розділі сайту "Замовити найкращий мед". 097 700 25 41

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ваш коментар з'явиться після його перевірки модератором